Alianță neașteptată PSD – Pro România la București. Cu numai două luni în urmă, Firea și Ponta erau la cuțite

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
10/02/2020, 16:31
Alianță neașteptată PSD – Pro România la București. Cu numai două luni în urmă, Firea și Ponta erau la cuțite
Gabriela Firea/ Facebook

Președintele PSD București, Gabriela Firea, a afirmat că își dorește o alianță cu Pro România, partidul lui Victor Ponta, pentru alegerile locale din Capitală, precizând că au fost purtate deja unele discuții exploratorii pe aceste teme. Cu numai câteva luni în urmă, cei doi se atacau public unul pe celălalt ori de câte ori aveau ocazia.

Au alternat ochii dulci cu înjurăturile

Întrebată dacă este posibilă o alianță cu Pro România pentru alegerile locale din București, Gabriela Firea a spus: ”Da. O alianţă este binevenită. Sperăm să se întâmple acest lucru. Am avut câteva discuţii preliminare şi în perioada următoare vom materializa”.

Posibila reconciliere dintre Gabriela Firea și Victor Ponta pare cumva surprinzătoare în condițiile în care istoria recentă a relației dintre cei doi a fost marcată de atacuri reciproce dure.

În degringolada din PSD care a urmat eșecului usturător de la alegerile europarlamentare și intrării la închisoare a fostului președinte al partidului, Liviu Dragnea, social-democrații au încercat să se împace cu disidenții plecați la Pro România.

Pe 28 mai, Gabriela Firea lansa un apel public către cei plecați să se întoarcă în partid dându-le asigurări că pe viitor vor fi apreciați la adevărata lor valoare sau, dacă nu se întorc, să se constituie o alianță de centru-stânga. ”Să se stabilească o alianță între Pro România și PSD dacă acei colegi nu se întorc în partid. Este normal să existe întâlniri și să existe o strategie cu Pro România”, spunea atunci Firea, potrivit HotNews.

Replica lui Ponta a fost deosebit de brutală, acuzând-o pe Firea că a făcut parte dintre liderii PSD care i-au îngăduit lui Liviu Dragnea să conducă în mod discreționar partidul. ”Știu că își închipuie că îi păcălesc iar pe români – a plecat Dragnea și ei sunt toți curați, frumoși și deștepți-doar Dictatorul era rău! Mă uit la ce fac unii lideri PSD acum și revăd scenele de la și după CPEX al PCR din 1989! Cred că au uitat ce s-a întâmplat după 1989 și cum au terminat oamenii aceia!

Eu am fost între acești indivizi și am făcut aproape tot ce făceau și ei-am primit de la români un mesaj în 2014-2015 și vreau să arăt că l-am înțeles! Am muncit și suferit atâta timp că să dovedesc că m-am schimbat în bine. Există ceva pe lume care să mă facă să revin în “mlastină”?!? NU”, a replicat Ponta într-o postare pe Facebook.

Pe măsură ce devenea evident că Ponta nu intenționează să se întoarcă în PSD, cel puțin nu ca un simplu membru, relațiile cu membrii conducerii post-Dragnea au devenit tensionate.

Domnul Ponta nu mai știe ce să facă să crească în sondaje spunând lucruri urâte despre PSD. Acum a scăpat de domnul Dragnea, ne-a luat pe noi la rând. Toată ziua este cu doamna Dăncilă în gură, toată ziua este cu mine în declarații și toată ziua este cu doamna Olguța Vasilescu (…) Nu aștept să mă laude domnul Ponta, dar nici toată ziua cu mine în gură. Ce sunt eu? Muza lui politică?”, spunea Firea pe 10 iunie.

La jumătatea lunii iulie, Pro România, prin vocea vicepreședintelui Adrian Țuțuianu a spus că partidul său ar fi dispus să o susțină pe Gabriela Firea la președinția României, cu condiția ca aceasta să candideze ca independent. De data aceasta, cei din conducerea PSD au respins oferta.

Trădare și ”suflete rănite”

Relațiile au devenit și mai încordate după ce Pro România a contribuit la căderea guvernului Dăncilă, iar Gabriela Firea a jubilat când o parte dintre parlamentarii Pro România s-au revoltat împotriva deciziei lui Ponta și au votat pentru învestirea guvernului Orban. În aceeași zi, pe 4 noiembrie, Firea a postat pe Facebook un mesaj lapidar, ”Cine trădează va fi trădat”, căruia îi erau asociate hashtagurile #ZiuaDecontului, #CineRadeLaUrma, #RadeLaUrna, #CaPasareaPhoenix.

Pe 2 decembrie, la România TV, Firea nu excludea o reapropiere a PSD de Pro România, dar invoca ”sufletele rănite” din rândul social-democraților din cauza acțiunilor și declarațiilor fostului lor lider, Victor Ponta.

Sunt încă multe suflete rănite în urma unor declarații, sunt oameni care nu trec atât de ușor cu vederea și nu iartă. Au fost critici multe și poate unori nejustificate, jigniri. Cred că trebuie luate aceste decizii cu mare grijă și trebuie să fim împăcați cu decizia pe care o vom lua. Eu vă spun: sunt colegi care spun că trebuie o alianță, pentru că până la urmă Pro România, domnul Ponta și o parte dintre cei de la ALDE gândim la fel, vorba celebrului cântec. Alții spun că anumiți oameni din Pro România au jignit lideri PSD, au luat din electorat, scorul nostru a scăzut și din cauza lor”, spunea Firea.

Între timp, se pare că sufletele rănite din PSD au fost oblojite, lucru cu atât mai ușor în lumea cu convingeri variabile a politicii românești.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×