Alexandru, fiul lui Iurie Darie, carieră impresionantă. Era directorul Teatrului Bulandra

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
18/09/2019, 16:57
Alexandru, fiul lui Iurie Darie, carieră impresionantă. Era directorul Teatrului Bulandra
Cine a fost Alexandru Ducu Darie. Carieră impresionantă în lumea teatrului *foto: facebook

Regizorul Alexandru Ducu Darie a murit miercuri, 18 septembrie, la vârsta de 60 de ani. Ducu suferea de ciroză și se afla pe lista pentru transplant hepatic. Cu toate acestea, fiul marelui actor Iurie Darie a suferit o afecțiune extrem de gravă la plămâni în urmă cu zece zile și și-a găsit sfârșitul în urmă cu puțin timp, la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Elias. Acesta lasă în urmă o carieră impresionantă în teatru și film.

Cariera impresionantă a lui Alexandru Ducu Darie

Născut în 1959 în Capitală, Alexandru Darie a absolvit în 1983 Academia de Teatru şi Film – Facultatea de Regie de Teatru, Film şi Televiziune, Bucureşti, România. În studenție a regizat o piesă a lui Marin Sorescu pentru care i s-a acordat premiul pentru cea mai bună producție la un festival internațional în Italia. În 1992, regizorul a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze „Mult zgomot pentru nimic”, a lui William Shakespeare.

Alexandru Darie a regizat spectacole montate în SUA, la Performing Arts Centre din New York și la Globe Theatre Tokio din Japonia. În 1998, a montat la Teatrul Nottara adaptarea piesei „Viforul”, cu Stelian Nistor.

Cine a fost Alexandru Ducu Darie. Carieră impresionantă în lumea teatrului
Cine a fost Alexandru Ducu Darie. Carieră impresionantă în lumea teatrului *foto: antena1

Ducu Darie a fost director al Teatrului Bulandra din 2002

Din 2002, Alexandru Ducu Darie a fost directorul Teatrului Bulandra. De asemenea, în perioada 2006 – 2011 a fost președinte al Uniunii Teatrelor din Europea. El a montat spectacole precum „Visul unei nopți de vară”, „Poveste de iarnă” sau „Trei Surori”. Despre primul dintre aceste spectacole, care la începutul anilor ’90 a susținut un turneu în Marea Britanie, The Guardian scria că este cea mai bună montare după cea semnată de Peter Brook.

Ducu Darie a juca și în filme, cum ar fi „Galax, omul păpușă”, în 1984, de Ion Popescu – Gopo, dar și „Poveste de Dragoste”, de Cristina Iacob, din 2015.

A fost recompensat pentru merite artistice deosebite Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, distincţie acordată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, Ordinul Steaua Solidarităţii Italiene în grad de Cavaler şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Ofiţer.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×