Fostul candidat la alegerile prezidențiale Alexandru Cumpănașu a fost pus sub acuzare de DNA Constanța într-un dosar în care este acuzat că a furnizat date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA, arată surse apropiate parchetului anti-corupție, pentru G4media.ro.
Procurorii îl suspectează pe Alexandru Cumpănaşu că ar fi minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului ”Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9).
Proiectul a fost implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu cei de la SNSPA.
Procurorii anti-corupție îl acuză pe Alexandru Cumpănașu că ar fi încălcat articolul 18, indice 1, din legea 78/2000 privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie: „folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi”.
Alexandru Cumpănașu a scris în declarația de avere depusă în momentul în care a candidat la prezidențaiel faptul că a primit un salariu peste 5.500 lei pe lună de la SNSPA în 2018 și alți 4900 lei pe lună de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCIDI), deși nu are studii superioare.
Alexandru Cumpănașu a intrat în atenția mass-mediei în urma tragediei de la Caracal. Astfel, presa a scris despre fostul jurnalist faptul că a reușit să câștige proiecte cu fonduri europene de zeci de milioane de lei derulate de ONG-ul pe care îl conduce, Asociația pentru Implementarea Democrației.
Unul dintre aceste proiecte a reprezentat o broșură dedicată Centenarului Marii Uniri pe care a încasat un milion de lei și în care erau texte copiate de pe wikipedia!
Partenerii lui Cumpănașu și Asociației pentru Implementarea Democrației i-au fost mari instituții academice și Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Academia de Poliție, Autoritatea pentru Cercetare, primării de sector. Odată ce proiectele au început să fie implementate, Cumpănașu și soția lui au ajuns să fie plătiți în calitate de experți.