Alertă meteo de ultimă oră! Un nou val de aer polar aduce scăderi dramatice ale temperaturilor

Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
28/11/2019, 13:39
Alertă meteo de ultimă oră! Un nou val de aer polar aduce scăderi dramatice ale temperaturilor
Un nou val de aer polar va lovi țara noastră. Sursa foto: stirescu.ro

Meteorologii anunță că România va fi lovită de un nou val de aer polar, fenomen ce va face ca temperaturile să înregistreze scăderi dramatice în următoarele zile. Potrivit specialiștilor ANM, începând chiar de ziua de vineri, 29 noiembrie, sunt prognozate ploi abundente în cea mai mare parte a teritoriului, dar mai ales în  Banat, Crişana, Maramureş, Oltenia, Transilvania și Muntenia. De asemenea, precipitații semnificative sunt semnalate și în Dobrogea, însă doar pe arii restrânse.

Un nou val de aer polar lovește România

În ceea ce privește cantitățile de apă, acestea vor depãşi izolat 15 sau chiar  20 l/mp, cu precădere în zonele vestice și nord-vestice ale țării. Totodată, vântul își va face simțită prezența și va sufla moderat, cu unele intensificări la munte, îndeosebi pe creste, unde vor apărea precipitații slabe și sub formă de ninsoare, mai ales în cursul nopții. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 şi 17 grade Celsius, în vreme ce minimele vor fi cuprinse între 2 și 11 grade, iar pe timpul dimineții vor exista condiții de ceață.

Sâmbătă, vremea se va răci semnificativ faţă de ziua precedentă, însă mercurul din termometre va continua să indice valori normale pentru această perioadă. În jumătatea de nord a ţării sunt semnalate înnorări şi local precipitaţii slabe sub formă de ploaie, iar din a doua parte a zilei, pe suprafeţe mai mici vom avea parte de lapoviţă şi ninsoare. În restul teritoriului, valorile termice se vor menţine uşor mai ridicate decât mediile climatologice, cerul va fi temporar noros, cu șanse de apariție a precipitațiilor pe arii restrânse. La munte, treptat vor predomina ninsorile, însă vor fi trecătoare și slabe cantitativ.

Cum va fi vremea în weekend

De asemenea, weekend-ul aduce temperaturi ceva mai scăzute în comparație cu zilele precedente. mercurul din termometre urmând să indice valori maxime de până la 14 grade Celsius, în timp ce minimele vor fi cuprinse, în ceea mai mare parte a țării, între -5 și 15 grade. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe crestele montane, dar pe suprafeţe mai mici şi la cote mai reduse.

Nici ziua de duminică nu vine cu vești mai bune din punct de vedere meteorologic, mai ales că iarna pare să-și intre pe deplin în drepturi încă din debutul lunii decembrie. Potrivit prognozei extinse comunicate de ANM, ne vom confrunta cu cel mai aspru sezon rece din ultimii 30 de ani.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×