Alertă internaţională. Iranul ameninţă că atacă Statele Unite şi Israelul

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
13/02/2020, 21:35
Alertă internaţională. Iranul ameninţă că atacă Statele Unite şi Israelul
Iranul, ameninţări la adresa Sua şi Israel

Iranul a făcut ameninţări la adresa Statelor Unite şi Israelului. Generalul Hossein Salami, comandantul Gadienilor Revoluţiei iraniene a declarat că atacul va porni la „cea mai mică eroare” făcută de americani sau israelieni.

Iranul ameninţă că atacă Statele Unite şi Israelul

Iranul va ataca SUA şi Israelul la „cea mai mică eroare”, a spus generalul Hossein Salami, comandantul Gardienilor Revoluţiei iraniene.

Dacă faceţi cea mai mică eroare, vom ataca atât Statele Unite, cât şi Israelul„, a declarat generalul Hossein Salami, într-un discurs rostit la 40 de zile de la asasinarea de către armata americană a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

Generalul Qaseem Soleimani, ucis printr-un atac cu dronă

Purtătorul de cuvânt al Gardienilor Revoluţiei iraniene Ramezan Sharif, declara înaintea generalului Hossein Salami, că „asasinarea laşă” a lui Quassem soleimani şi a lui Mahdi al-Muhandis, comandantul grupului paramilitareForţele de Mobilizare Populară va duce la „eliberarea Ierusalimului”.

Tensiunile între Statele Unite şi Iran s-au amplificat după ce armata americană, pe 3 ianuarie, l-a asasinat, la Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani. Acesta era comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei iraniene.

Cariera generalului Qaseem Soleimani a început la scurt timp după Revoluția iraniană din 1979 și a ajutat la formarea republicii islamice.

Mai mult decât oricine altcineva, Soleimani a fost responsabil pentru crearea unui arc de influență – pe care Iranul îl numește „Axa Rezistenței”- extinzându-se din Golful Oman prin Irak, Siria și Liban până la țărmurile estice ale Mării Mediterane”, a scris Ali Soufan, fost agent FBI și analist în probleme de securitate, într-un profil pe care i l-a conturat generalului în 2018.

Analiștii apreciază că generalul Qaseem Soleimani este o figură unică și probabil de neînlocuit pentru Iran. Însă, după moartea sa, unii s-au întrebat ce efect va avea asupra regiunii, ţinând cont că acesta era venerat în ţara sa.

Presiunea unei riposte va fi imensă”, a subliniat Vali Nasr, expert în Orientul Mijlociu și profesor la Universitatea Johns Hopkins, pe Twitter.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×