Hillary Clinton şi Donald Trump se vor înfrunta faţă-n faţă în prima dezbatere organizată înaintea alegerilor prezidenţile din 8 noiembrie. Acesta este unul dintre cele mai aşteptate evenimente din campania electorală din Statele Unite, iar până la 100 de milioane de oameni sunt aşteptaţi să să stea în faţa televizoarelor.
Democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump încep lupta faţă-n faţă pentru fotoliul de la Casa Albă. După o campanie electorală atipică, presărată cu o mulţime de afirmaţii controversate, cei doi candidaţi care vor să-i succeadă în funcţie lui Barack Obama vor participa la prima dezbatere din cele trei organizate înainte de scrutinul prezidenţial din 8 noiembrie. Hillary Clinton şi Donald Trump se vor întâlni la universitatea Hofstra, din apropiere de New York, care va avea loc marţi la ora 4.00, ora României.
Timp de 90 de minute, cei doi vor discuta despre principalele teme ale campaniei. Dezbaterea nu va fi întreruptă de pauze publicitare, iar experţii se aşteaptă ca un număr uriaş de oameni să urmărească această confruntare. Prima dezbatere din 2012, dintre Barack Obama şi Mitt Romney, a fost urmărită de 67 de milioane de oameni. Acum, estimările arată că între 80 şi 100 de milioane de oameni vor sta în faţa televizoarelor.
Prima dezbatere va fi moderată de jurnalistul NBC Lester Holt. Acesta va adresa o întrebare candidaţilor, care vor avea câte două minute la dispoziţie pentru a răspunde. După răspunsurile iniţiale, ei vor avea şi ocazia să dea replica adversarului, desigur şi acest lucru fiind contracronometru.
Temele primei dezbateri au fost anunţate cu o săptămână înainte de confruntare. Hillary Clinton şi Donald Trump vor vorbi despre strategia lor privind direcţia pe care ar trebui să o urmeze Statele Unite, prosperitatea ţării, dar şi securitatea sa. Prezentarea ambiguă arată că se va discuta despre economia şi apărarea ţării.
Hillary Clinton s-a pregătit pentru neprevăzut
Hillary Clinton, care a participat la numeroase dezbateri în cariera sa politică, se va confrunta însă cu o nouă provocare în confruntarea cu Donald Trump, care a fost complet imprevizibil în acestă campanie. Fostul secretar de stat se aşteaptă să fie atacată pe subiecte spinoase, de la scandalul e-mailurilor, la infidelitatea lui Bill Clinton. Mai mult, Donald Trump chiar a ameninţat că va invita o fostă amantă a fostului preşedinte la prima dezbatere prezidenţială. Un alt subiect spinos ar putea fi starea ei de sănătate. Recent, ea a fost diagnosticată cu pneumonie şi a întrerupt timp de câteva zile campania, după ce I s-a făcut rău la ceremonia de comemorare a victimelor atentatelor de la 11 septembrie.
Citeşte şi: Candidaţii la alegerile prezidenţiale din SUA se bat în analize. Donald Trump a ajuns la celebrul Dr. Oz
Pentru a se pregăti, Hillary Clinton ar fi stat mai multe ore şi ar fi urmărit dezbaterile din cadrul alegerilor primare republicane, relatează CNN. Ea şi-a notat ce subiecte îl agită şi îl stânjenesc pe rivalul ei republican, dar i-a studiat şi stilul acestuia.
Democraţii sunt îngrijoraţi însă că prima dezbatere ar putea să-i ofere lui Donald Trump o şansă de a arăta că poate fi şi moderat. Până acum, miliardarul care încearcă să ajungă la Casa Albă a folosit adesea cuvinte dure şi a făcut afirmaţii controversate.
Diferenţa din sondaje, mică
Ultimele sondaje reflectă o erodare a avansului pe care Hillary Clinton l-a avut după Convenţia Democrată asupra candidatului republican. Potrivit The New York Times, ea este cotată cu 44% şanse de câştig, cu trei puncte procentuale mai mult decât rivalul ei, care are 41 de procente. De astfel, celebrul cotidian şi-a anunţat în weekend susţinerea pentru candidata democrată.
„Angajamentul său de o viaţă în soluţionarea problemelor lumii reale o califică pe Hillary Clinton pentru această funcţie, iar ţara trebuie să o pună la conducere”, a scris The New York Times despre fostul secretar de Stat.
Mai mult, recent, fostul preşedinte republican George H.W. Bush, în vârstă de 92 de ani, a afirmat, într-un cadru restrâns, că va vota cu Hillary Clinton, ceea ce ar putea fi văzut că o lovitură pentru republicani.
De partea cealaltă, senatorul Ted Cruz, care a fost huiduit la Convenţia Republicană pentru că a refuzat să-l susţină pe Donald Trump, şi-a schimbat părerea.
„După mai multe luni de reflecţie atentă, de rugăciuni şi examene de conştiinţă, am decis că în ziua alegerilor (prezidenţiale de la 8 noiembrie) voi vota pentru candidatul republican Donald Trump. (…) Chiar dacă am avut dezacorduri importante în anumite domenii cu candidatul nostru desemnat, Hillary Clinton este complet inacceptabilă”, a declarat Ted Cruz, care a candidat la alegerile primare republicane, fiind învins de miliardar.
sursa: libertatea.ro