Este alarmă climatică în Groenlanda, unde sateliții NASA arată cum se topesc ghețarii. Este exact cum au spus oamenii de știință, ba mai rău! Ritmul de topire al stratului de gheață este de patru ori mai mare decât au anticipat acești, în 2003.
Topirea masivă a ghețarilor a dus la o creștere a nuvelului mării, conform unui studiu publicat marți și citat de EFE. Acest studiu îi înspăimântă pe experți, care trag un nou semnal de alarmă asupra efectelor schimbărilor climatice apărute în revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.
Cercetătorii sunt extrem de îngrijorați de topirea stratului de gheață din sud-estul Groenlandei, unde se află marii ghețari ai lumii din care au început să se desprindă blocuri de mărimea unui iceberg care plutesc ulterior în Oceanul Atlantic. În perioada 2003-2013, specialiștii au descoprit că o mare parte a stratului de gheață din Groenlanda s-a desprins și s-a pierdut, nu doar în zona insulei, ci și în sub-vest, unde nu există ghețari.
„Studiul arată pericolele cu care s-ar putea confrunta locuitorii din oraşe ca Miami şi New York, de pe coasta de est a SUA, dar şi din Bangladesh, Shanghái (China), sau din insulele din Oceanul Pacific, ameninţate de creşterea nivelului mării ca urmare a dezgheţului. Studiul a fost realizat cu ajutorul datelor culese de sateliţii NASA care măsoară dispariţia stratului de gheaţă al Groenlandei. Sateliţii au calculat că între 2002 şi 2016, insula a pierdut suficientă gheaţă pentru a creştere nivelul mării în ritm de 0,7 milimetri pe an. Potrivit acestor date, dacă se va topi întregul strat de gheaţă al Groenlandei, care pe alocuri are o grosime de până la 3 kilometri, atunci nivelul mării va creşte cu circa 7 metri, ceea ce ar avea ca rezultat acoperirea cu apă a majorităţii oraşelor de coastă ale lumii”, potrivit Digi24.