Ajutor unic 2020. Suma va putea fi ridicată din primele zile ale lunii ianuarie

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
06/12/2019, 13:44
Ajutor unic 2020. Suma va putea fi ridicată din primele zile ale lunii ianuarie
Românii care au venituri sub 2.000 de lei vor primi un ajutor financiar de la stat în 2020. Sursa foto: stirileprotv.ro

Persoanele care beneficiază de ajutor social din partea statului vor primi la începutul anului 2020 un ajutor financiar unic, arată un proiect de lege care a fost votat deja în Parlament.

Proiect de lege inedit pentru mai multe categorii de pensionari

Parlamentul a votat în urmă cu puțin timp un proiect de lege care prevede ca persoanele care benficiază de pensii și alocații sociale de la stat să primească de anul viitor un ajutor financiar unic. Valoarea acestui ajutor este de 700 de lei.

Ajutorul financiar unic va putea fi ridicat încă din primele zile ale lunii ianuarie 2020 și până la sfârșitul anului următor. Persoanele care vor beneficia de acest ajutor sunt cele ale căror venit lunar nu depășește 2.000 de lei.

Cine sunt persoanele care beneficiază de ajutorul financiar

Categoriile de persoane care se vor bucura de ajutorul financiar unic sunt numeroase. Printre acestea sunt persoanele care au pensie pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate, pensii de urmaș, pensii pentru vechime în muncă sau pensii pentru unele categorii de angajaţi.

Totodată, pensionarii caare primesc de la statul român pensii militare în termen, pensii ale membrilor de familie, precum și pensii ale participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl, precum şi beneficiarii de alte alocaţii sociale stabilite în sistemul public de pensii până la 1 ianuarie 202 vor primi din ianuarie 2020 ajutorul de 700 de lei.

Casa Naţională de Asigurări Sociale este insituția care va acorda ajutorul financiar care se va face prin intermediul prestatorului de servicii de plată care asigură plata pensiilor şi alocaţiilor sociale.

Ce alte inițiative legislative a mai votat Parlamentul

Parlamentul a adoptat mai multe proiecte de lege printre care se numără majorarea pensiei de urmaş, extinderea numărului de potenţiali beneficiari ai ajutorului acordat de stat pentru perioada rece a anului cu circa 50 de mii de persoane sau majorarea cu 25 puncte procentuale a pensiei de urmaş pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani.

În ceea ce privește extinderea numărului de potenţiali beneficiari ai ajutorului acordat de stat se va lua în calcul majorarea multiplicatorului pentru venitul lunar minim garantan de la 1,95 la 2,2. Multiplicatorul este utilizat pentru stabilirea dreptului la obţinerea acestui ajutor.

De asemenea, legat de pensia de urmaș pentru copiii peste 18 ani statul român le va acorda ajutor financiar până la finalizarea studiilor liceale chiar dacă au trecut de vârsta majoratului.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×