Se modifică ajutoarele sociale! Iată cine riscă să piardă banii de la stat! Potrivit avocat.net, regulile care se referă la acordarea ajutorului social, sub forma unui venit minim garantat, a alocației care vine în sprijinul familiei și ajutorului de încălzire se vor schimba începând cu 1 aprilie 2021. Atunci, toate cele enumerate mai sus vor fi reunite într-un cumul care va purta denumirea de ”venit minim de incluziune”. Termenul de intrare în vigoare a legii este amânat de Guvernul României pentru a treia oară. Conform sursei menționate mai sus, lenea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune a apărut încă din luna noiembrie a anului 2016 în Monitorul Oficial.
De ce a avut parte de o amânare triplă? Legea a fost amânată cu un an, până la 1 aprilie 2019, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2017, din cauza sistemului informatic necesar care nu este pregătit. Noua amânare are acelai motiv la bază, însă data acesteia nu se mai mută la un an diferență, ci la doi. Așadar, acum, potrivit unui proiect OUG pregătit de Executiv, data este certă: 1 aprilie 2021. Cine este însă vizat? Schimbările au ca țintă activitatea funcționarilor publici.
De ce tocmai ei? Cei care au adus această propunere în văzul lumii s-au gândit la cazul în care se reorganizează instituțiile publice, după cum anticipă un proiect de act normativ, și funcționarii publici îndeplinesc concomitent mai multe condiții, posturile lor nu vor putea fi reduse. Mai clar, pentru ca slujba lor să rămână garantată până în momentul ieșirii la pensie, funcționarii publici vor trebui să aibă cel mult trei ani până când își vor îndeplini toate condițiile de pensionare. Pe scurt, să aibă o vechime în oricare instituție publică și, mai mult, să obțină și la evaluarea performanțelor profesionale calificativul ”foarte bine”, din ultimii cinci ani de zile în domeniul respectiv.
Inițiatorii acestui proiect și-au expus motivul pentru care au propus modificarea ajutoarelor sociale. ”În caz de disponibilizare în urma reorganizării autorităților sau instituțiilor publice, funcționarii publici care se apropie de vârsta de pensionare rămân, după o viață de muncă, până la pensionare, fără un venit care să le asigure nivelul minim de trai”, au spus cei din partea cărora a venit sugestia prelucrării legii ajutoarelor sociale.