Adrian Streinu-Cercel, managerul de la Matei Balș, nu crede că italianul venit în România a infectat pe cineva. „Debutul bolii a avut loc la 48 de ore după ce a ajuns pe teritoriul Italiei”

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
25/02/2020, 21:37
Adrian Streinu-Cercel, managerul de la Matei Balș, nu crede că italianul venit în România a infectat pe cineva. „Debutul bolii a avut loc la 48 de ore după ce a ajuns pe teritoriul Italiei”
Adrian Streinu-Cercel, managerul de la Matei Balș, nu crede că italianul venit în România a infectat pe cineva. "Debutul bolii a avut loc la 48 de ore după ce a ajuns pe teritoriul Italiei". Sursa foto> Hepta

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a declarat că nu sunt șanse prea mari ca italianul venit în România, depistat cu noul coronavirus, să fi infectat pe cineva din țara noastră, ținând cont de faptul că boala s-a manifestat abia la două zile după ce a plecat înpoi în Italia.

Debutul bolii a avut loc la 48 de ore după ce a ajuns pe teritoriul Italiei

Managerul de la Matei Balș susține că italianul de 71 de ani nu ar fi putut infecta pe cineva în timpul petrecut în România, întrucât boala nu se afla în stadiul de a avea potențial de transmitere.

„Riscul de a transmite pe teritoriul României este foarte mic pentru că, fiind în perioada de incubație. Știm cu toții că această perioadă este de până la 14 zile. S-a aflat, într-adevăr pe teritoriul României în perioada de incubație, dar fără să aibă potențial de transmitere.

Debutul bolii a avut loc la 48 de ore după ce a ajuns pe teritoriul Italiei, ca atare riscul să fi fost contagios pe teritoriul României este foarte mic”, a spus Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Între timp, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că italianul în cauză, ce se află internat la un spital din Rimini, a vizitat Craiova, în perioada 18-22 februarie.

italianul venit în România, internat la Rimini

Bărbatul de 71 de ani a fost în vizită la rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de afaceri în zona Olteniei.

„Bărbatul are cetățenie italiană și, potrivit informațiilor disponibile la acest moment, a fost în România, în Craiova, în perioada 18-22 februarie. În această perioadă bărbatul a vizitat rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de afaceri”, au transmis reprezentanții MAE.

După ce s-a aflat că bărbatul este purtător de coronavirus, „autoritățile române au activat protocoalele necesare în acest tip de situație, urmând a fi declanșată o anchetă epidemiologică și dispuse măsurile de carantină sau izolare, după caz”, a mai anunțat MAE.

Italianul venit în România s-a întors weekend-ul trecut în Italia, iar la scurt timp a început să tușească și prezenta semne de răceală, motiv pentru care a mers la urgența Spitalului Cattolica. Ulterior, italianul a fost dus la Rimini, unde testul de coronavirus a ieșit pozitiv.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×