Adina Florea, procuroarea dorită de Tudorel Toader la conducerea DNA, s-a retras din cursa pentru șefia Secției Speciale

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
05/12/2019, 13:48
Adina Florea, procuroarea dorită de Tudorel Toader la conducerea DNA, s-a retras din cursa pentru șefia Secției Speciale
Adina Florea se retrage din cursa pentru șefia Secției Speciale *foto: hepta.ro

Schimbarea guvernului a reprezentat un moment de cumpăna în ceea ce privește activitatea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cunoscută sub numele Secția Specială (SS). Oficiali din cadrul CSM au afirmat pentru ziare.com că Adina Florea se va retrage din cursa pentru șefia acestei Secții.

Adina Florea a fost blocată de CSM în drumul ei spre conducerea Secției Speciale

Adina Florea a fost inițiat desemnată de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, să-i ia locul Laurei Codruța Kovesi la conducerea DNA. După aceea Adina Florea a fost anunát[ drept câștigătoare a concursului pentru Șefia secției care trebuia să ancheteze magistrații. Ea obținuse un punctaj de 9,86.

După acest concurs cei de la CSM nu au reușit însă să o valideze în funcție pe Florea, desi au încercat de șapte ori. Acest lucru s-a produs după ce o parte din membrii CSM au boicotat plenul sau s-au pronunțat „împotrivă”.

„În cursul zilei de astăzi, doamna procuror Adina Florea a formulat cerere de retragere a candidaturii din procedura numirii în funcția de conducere din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, ca urmare a concursului susținut”, au anunțat oficialii CSM, pentru sursa citată.

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu vrea desființarea Secției Speciale

Oricum, înființarea Secției Speciale este dur criticată de către organizațiile internaționale și asociațiile de magistrați, care cer desființarea SS. Important de precizat este că nici actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, nu este de acord cu Secția Specială.

Acesta a spus de curând că SS trebuie fie desființată, fie modificată radical activitatea sa: „Nu aș vrea să inflamez din nou acest subiect. (…) Nu sunt deloc mulțumit de activitatea acestei instituții și, de aceea, o vom aborda în anul care vine cu prioritate”, a spus Predoiu.

Ministrul Justiției nu a ținut direct legătura cu procurorii din SSIJ, ci a făcut-o prin intermediul CSM-ului: „Deocamdată, lucrurile nu sunt în regulă acolo și nu o spun doar eu. Lucrurile nu sunt în regulă, nici cum au fost gândite, nici cum au fost lucrate, nici cum au fost reglementate și nici cum funcționeza. (…) Nu ne grăbim în acest an să facem pe picior o inițiativă, vom discuta după Anul Nou”, a mai spus actualul ministru al Justiției.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×