Legăturile dintre România și Ungaria nu au fost întotdeauna la fel de bune ca în ziua de azi. De o parte și de alta au existat o serie de acuzații, inclusiv de asalt și jaf din partea maghiarilor la adresa românilor, mai ales în 1920. Istoricii au pus lucrurile la locul lor, iar o serie de informații au fost reconsiderate de-a lungul timpului.
Se știe că Armata Română, recent unificată, a contribuit la eliberarea Budapestei în anul 1919, iar de atunci războiul diplomatic dintre partea românească și cea maghiară s-a întețit. Unul dintre personajele care a contribuit la acest conflict a fost generalul american Harry Hill Bandholz, reprezentantul Statelor Unite ale Americii la Misiunea Militară Aliată, pentru Budapesta.
În lucrarea „An Undiplomatic Diary” apărută în anul 1933, generalul scria că s-a implicat personal pentru a stopa intervenția românească de la Muzeul Național al Ungariei prevenind în acest mod tentativa jafului unui tezaur de aur. În realitate, e vorba despre recuperarea anumitor piese de muzeu și nu neapărat despre bunuri patrimoniale extrem de valoroase.
S-a aflat apoi că lui Bandholz i-au fost atribuite opinii fără consimțământ. De altfel, memoriile americanului sunt pline de contradicții, iar o parte a acestor confuzii expuse chiar de el au alimentat disensiunile dintre cele două diplomații vecine. Bandholz era cunoscut pentru opiniile sale xenofobe cu privire la evrei, mexicani și alți latini.
Chiar și așa, în aceeași lucrare, generalul admitea faptul că reprezentanții statului maghiar erau de acord să restituie o parte a artefactelor transilvane, incluzând aici documente care aparțineau Bibliotecii Academiei Române. În anul 1936, la Budapesta s-a ridicat chiar și o statuie lui Harry Hill Bandholz, lucru care a revoltat diplomația românească. Americanii nu au permis participarea românilor la dezvelirea respectivei statui, notează Cătălin Oprișan în documentarea sa pentru a1.ro.