Actorul Ion Bocancea, interpretul lui Nică din ”Amintiri din Copilărie”: ”Niciodată nu m-am dat vedetă!”

Claudiu Ilie   
în Stiri mondene
17/02/2019, 16:10
Actorul Ion Bocancea, interpretul lui Nică din ”Amintiri din Copilărie”: ”Niciodată nu m-am dat vedetă!” GALERIE FOTO
Actorul principal din filmul ”Amintiri din copilarie” a fost selectat dintre 12 mii de copii

A încântat copilăria a mii și mii de copii și continuă să o facă, de câte ori este difuzat filmul ”Amintiri din Copilărie”. Vorbim despre copilul care a dat viață pesonajului Nică a lui Ştefan a Petrei! A fost ales dintre alți 12 mii de copii pentru a juca rolul principal în pelicula scrisă după capodopera lui Ion Creangă.

Au trecut 55 de ani de atunci, iar acum Ion Bocancea este om în toată firea. Deşi au trecut atâţia ani, Ion Bocancea îşi aminteşte în detaliu cum a ajuns să fie selectat pentru rolul vieţii lui. Avea 13 ani şi era în clasa a VI-a la şcoala din Bicaz, iar regizoarea Elisabeta Bostan şi Doru Năstase, care o seconda, mergeau prin Moldova pentru a găsi copiii care să joace în film.

Actorul, selectat dintre alții 12 mii de copii pentru a juca rolul lui Nică a lui Ștefan a Petrei

„Atunci când au intrat în clasă, eram la o oră de desen şi eram preocupat să desenez ceva… lupul din «Capra cu trei iezi», parcă. În timpul ăsta eu fluieram şi mâzgăleam acolo… Toată lumea s-a ridicat în picioare când au intrat regizorii în clasă. Colegii au dat «Bună ziua!», dar eu, nimic, îmi vedeam de treabă. Ţin minte că îmi făcusem părul din cap «arici», îl dădusem cu săpun, să stea în sus, iar doamna regizoare m-a întrebat: «Tu de ce nu te ridici în picioare?». Mi-am cerut scuze atunci, am crezut că am făcut o prostie. Mi-a spus atunci doamna regizoare: «Ia să te duci la cancelarie şi să mă aştepţi la uşă!»“, a povestit pentru adevarul.ro Bocancea amuzat, deoarece atunci credea că boacăna pe care a făcut-o va avea consecinţe grave.

actor amintiri din copilarie
Actor din Amintiri din Copilarie a fost testat timp de doua luni petru a primi rolul lui Nica a lui Stefan a Petrei

„Erau mai mulţi copii chemaţi la cancelarie şi ne-au pus tot felul de întrebări despre Creangă, să povestim ceva, şi la urmă să ne strâmbăm. Câte unul, câte unul, au tot fost scoşi afară şi am rămas doar eu şi ei în cancelarie. Când am văzut că nu m-au chemat să mă sancţioneze, ba, mai mult, mă puneau să mă strâmb, am făcut ca toţi dracii“, îşi mai aminteşte Ion Bocancea.

„În total, au fost 12.000 de copii la preselecţie şi în finală am rămas 10, din care cinci erau din Iaşi, iar din Neamţ am fost doi. Din 10 am rămas doi, iar după vizita medicală m-au ales pe mine pentru rolul lui Nică. Colegul meu, care era de la Iaşi, a jucat personajul «vărul Dumitru». De fapt, toţi cei 10 care au rămăs în finală au primit roluri în film“, rememorează cu drag Ion Bocancea.

Ion Bocancea a făcut mai multe năzbâtii decât personajul lui Creangă

Selecţia finală a celor 10 copii pentru rolurile din filmul „Amintiri din copilărie“ s-a făcut la Bucureşti, unde s-au susţinut mai multe serii de probe. În total, probele au durat circa două luni, dar filmările s-au făcut pe parcursul unui an, deoarece trebuiau trase cadre în fiecare anotimp.

Actorul Ion Bocancea este mandru nevoie mare pentru ca a devenit bunic

 „De exemplu, pentru exterior, nu s-a filmat la casa originală a lui Creangă, de la Humuleşti, ci s-a făcut o altă casă, în cartierul Blebea, din Târgu Neamţ. La casa de la Humuleşti, care acum e muzeu memorial, nu se putea filma, deoarece se vedeau firele electrice şi circulau maşini prin zonă. S-a făcut însă o casă care copia modelul original, dar acolo s-a filmat doar pentru scenele exterioare, interioarele s-au turnat la Buftea. Pentru scenele cu scăldatul în  Ozana s-a folosit o zonă mai rustică, mai jos de Humuleşti, pe cursul apei“, dezvăluie Ion Bocancea, care a mai spus că rolul i s-a părut foarte ușor, deoarece el  făcut în copilărie chiar mai multe pozne decât personajul central al lui Ion Creangă!

Ion Bocancea spune că nu i-a plăcut niciodată să se dea vedetă, chiar dacă a jucat într-un film foarte important pentru cinematofia românească, premiat prin mai multe țări. A mai apărut apoi în piese de teatru, dar s-a angajat la fabrica de ciment din Bicaz, ca programator calculatoare, însă a renunțat pentru a se face instructor auto. În prezent, Ion Bocancea este mândru nevoie mare pentru că a devenit bunic și ae ocazia să retrăiască copilăria, prin ochii nepoatei sale.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×