A murit scriitorul Pavel Chihaia. Doliu în literatura română

Catalin Nae    Alexa Serdan   
în Stiri mondene
19/06/2019, 10:35
A murit scriitorul Pavel Chihaia. Doliu în literatura română GALERIE FOTO
Scriitorul Pavel Chihaia a murit în data de 18 iunie 2019, la Munchen Sursa foto: adevarul.ro

Pavel Chihaia, scriitorul de origine română a murit în ziua de 18 iunie la Munchen, locul unde trăia de peste patru decenii. Născut la Corabia, județul Olt, în 23 aprilie 1922 acesta a fost pe lângă scriitor și eseist, romanicer și istoric de artă român contemporan.

Romanul lui Pavel Chihaia, Blocada, o capodoperă a literaturii române

Pavel Chihaia, scriitorul român stabilit la Munchen, Germania de mai bine de patru decenii a murit ieri, 18 iunie la vârsta de 97 de ani. Cunoscut ca unul dintre marii scriitori români, Chihaia s-a născut pe 23 aprilie 1922 la Corabia, în județul Olt, dar a fost crescut de rude în Constanța până la terminarea liceului. Ulterior, scriitorul s-a mutat la București unde a urmat cursurile Universității din București, la Facultatea de Litere (1941 – 1944).

La sfârșitul anului 1947 scriitorul a publicat romanul ”Blocada” recunoscut astăzi ca fiind o operă a literaturii române. La scurt timp romanul lui Chihaia a fost retras din librării și topit de autoritățile timpului, în primăvara anului 1948. ”Blocada” este considerată cea mai importantă carte din deceniul 1940-1950, iar scriitorul a fost plasat alături de cei mai importanți scriitori tineri ai momentului, Petru Dumitriu şi Marin Preda. Cartea era doar primul volum dintr-o trilogie intitulată ”Simfonia dogrobeană”. Astăzi cartea este considerată emblematică pentru ținutul dintre Dunăre şi Marea Neagră.

Timp de patru ani, în perioada 1946-1950, scriitorul a făcut parte din asociația anticomunistă „Mihai Eminescu” alături de Vladimir Streinu, Şerban Cioculescu, Dinu Pillat, Constant Tonegaru şi alţii. A fost arestat de nenumărate ori, dar mereu a fost eliberat ”din lipsă de probe”. Deși a trăit greu, Pavel Chihaia nu a renunțat să reediteze ”Blocada” sau alte cărți pe care le avea în manuscris, dar care au văzut lumina tiparului abia după anul 1990.

Pavel Chihaia a trăit mai bine de patru decenii în Germania
Scriitorul Pavel Chihaia, autorul romanului ”Blocada”a murit în data de 18 iunie 2019, la Munchen
Sursa foto: observatorcultural.ro

Pavel Chihaia a fost istoric al artei medievale românești

Pavel Chihaia a renunțat la scurt timp la cariera de scriitor și s-a axat pe profesia de istoric al artei medievale româneşti. Opera sa în acest domeniu întrunește cinci volume nespus de interesante. În anul 1973 a susținut la Sorbona un doctorat în istoria artei, iar în anul 1978 s-a stabilit în Germania, alături de soția sa și fiul lor, Matei.

După căderea regimului comunist scriitorul a revenit în țară de nenumărate ori. Pavel Chihaia a fost colaborator  la Radio Europa Liberă. ”Debutul acestui scriitor e altceva decât cum se concede în forurile zis autorizate: o promisiune. Debutul său e un bun pas în literatură al unui om care știe să scrie cu stilul său, cu vocabularul său”, spunea la vremea respectivă Ion Caraion despre Pavel Chihaia.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×