A murit scriitorul Pavel Chihaia. Doliu în literatura română

Pavel Chihaia, scriitorul de origine română a murit în ziua de 18 iunie la Munchen, locul unde trăia de peste patru decenii. Născut la Corabia, județul Olt, în 23 aprilie 1922 acesta a fost pe lângă scriitor și eseist, romanicer și istoric de artă român contemporan.

Romanul lui Pavel Chihaia, Blocada, o capodoperă a literaturii române

Pavel Chihaia, scriitorul român stabilit la Munchen, Germania de mai bine de patru decenii a murit ieri, 18 iunie la vârsta de 97 de ani. Cunoscut ca unul dintre marii scriitori români, Chihaia s-a născut pe 23 aprilie 1922 la Corabia, în județul Olt, dar a fost crescut de rude în Constanța până la terminarea liceului. Ulterior, scriitorul s-a mutat la București unde a urmat cursurile Universității din București, la Facultatea de Litere (1941 – 1944).

La sfârșitul anului 1947 scriitorul a publicat romanul ”Blocada” recunoscut astăzi ca fiind o operă a literaturii române. La scurt timp romanul lui Chihaia a fost retras din librării și topit de autoritățile timpului, în primăvara anului 1948. ”Blocada” este considerată cea mai importantă carte din deceniul 1940-1950, iar scriitorul a fost plasat alături de cei mai importanți scriitori tineri ai momentului, Petru Dumitriu şi Marin Preda. Cartea era doar primul volum dintr-o trilogie intitulată ”Simfonia dogrobeană”. Astăzi cartea este considerată emblematică pentru ținutul dintre Dunăre şi Marea Neagră.

Timp de patru ani, în perioada 1946-1950, scriitorul a făcut parte din asociația anticomunistă „Mihai Eminescu” alături de Vladimir Streinu, Şerban Cioculescu, Dinu Pillat, Constant Tonegaru şi alţii. A fost arestat de nenumărate ori, dar mereu a fost eliberat ”din lipsă de probe”. Deși a trăit greu, Pavel Chihaia nu a renunțat să reediteze ”Blocada” sau alte cărți pe care le avea în manuscris, dar care au văzut lumina tiparului abia după anul 1990.

Scriitorul Pavel Chihaia, autorul romanului ”Blocada”a murit în data de 18 iunie 2019, la Munchen
Sursa foto: observatorcultural.ro

Pavel Chihaia a fost istoric al artei medievale românești

Pavel Chihaia a renunțat la scurt timp la cariera de scriitor și s-a axat pe profesia de istoric al artei medievale româneşti. Opera sa în acest domeniu întrunește cinci volume nespus de interesante. În anul 1973 a susținut la Sorbona un doctorat în istoria artei, iar în anul 1978 s-a stabilit în Germania, alături de soția sa și fiul lor, Matei.

După căderea regimului comunist scriitorul a revenit în țară de nenumărate ori. Pavel Chihaia a fost colaborator  la Radio Europa Liberă. ”Debutul acestui scriitor e altceva decât cum se concede în forurile zis autorizate: o promisiune. Debutul său e un bun pas în literatură al unui om care știe să scrie cu stilul său, cu vocabularul său”, spunea la vremea respectivă Ion Caraion despre Pavel Chihaia.