Copilul de patru ani din Pitești, aflat în comă la spital în urma anesteziei făcute la o clinică stomatologică din oraș a încetat din viață miercuri seara. Potrivit reprezentanților Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală, unde era internat micuțul, acesta nu mai avea activitate cerebrală și respira doar cu ajutorul aparatelor.
Din informațiile disponibile până la ora redactării acestei știri, băiețelul a intrat în stop cardio-respirator și nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare. În ciuda eforturilor medicilor, aceștia s-au văzut nevoiți să declare decesul.
Cazul a ajuns inclusiv în atenția ministrului demis al Sănătății, care a transmis, într-un interviu acordat recent, că astfel de tragedii nu trebuie să mai abă loc niciodată. Totodată, acesta a dat asigurări că medicul stomatolog care l-a anesteziat pe copil va suporta consecințele, dacă va fi găsit vinovat în urma anchetei Direcției de Sănătate Publică.
„Este o tragedie care nu trebuie să se mai repete. Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu reprezentanții medicilor stomatologi pentru a preveni astfel de accidente și astfel de practici.
Acolo este o anchetă în curs și Ministerul Sănătății a luat măsuri ferme, iar DSP a închis activitatea clinicii respective. Este evident că anestezia generală nu se poate practica decât în condițiile prevăzute legal, nu poți administra medicamente în acest fel.
Dar așteptăm concluziile. Substanța se folosește exclusiv intraspitalicesc, nu putem folosi într-un cabinet stomatologic fără sistem de monitorizare, fără toate circuitele substanțe de acest tip”, a declarat Victor Costache pentru Mediafax.
În apărarea lor, cei de la clinica stomatologică privată unde a avut loc anestezia băiețelului de patru ani susțin că au autorizație de la Ministerul Sănătății pentru a efectua astfel de proceduri. De asemenea, în comunicatul transmis de reprezentanții unității medicale se precizează faptul că părinții și-au dat acordul pentru analgosedare, în condițiile în care fratele mai mare al copilului decedat a fost supus cu succes în trecut unui astfel de tratament.
„Copilul a ajuns în clinică pe 10 februarie la ora 14.50, a intrat la tratamente la ora 15:15 – 15:25, moment în care i s-a administrat intravenos anestezicul de către medicul nostru colaborator, medic primar anestezie și terapie intensivă.
După maximum 45 de minute de la începerea intervenției, medicul anestezist specialist a început resuscitarea copilului, după ce atât el, cât și medicul stomatolog și asistenta au observat că starea copilului s-a modificat”, se mai arată în comunicat.