A murit cântărețul Johnny Clegg. Pentru ce era cunoscut

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri mondene
17/07/2019, 12:43
A murit cântărețul Johnny Clegg. Pentru ce era cunoscut
A murit Johnny Clegg la vârsta de 66 de ani. Sursa foto: hepta.ro

Cântărețul Johnny Clegg a murit ieri la vârsta de 66 de ani, scrie presa internațională. Acesta suferea de cancer pancreatic, boală cu care se lupta de mai mulți ani. A fost diagnosticat cu această maladie în anul 2015 și, în ciuda tratamentelor pe care le-a urmat, nu a reușit să supraviețuiască. Artistul și-a dat ultima suflare în Johannesburg, Africa de Sud.

Johnny Cleg, o legendă a muzicii sud-africane, a murit de cancer pancreatic

Clegg a fost supranumit Zulu Alb și era cunoscut pentru lupta împotriva discriminării rasiale. În anul 1994, acesta a avut cea mai puternică voce împotriva apartheidului din Africa de Sud și a fost unul dintre cântăreții apreciați inclusiv de fostul lider politic Nelson Mandela. Johnny Clegg a reușit să se impună nu doar în temele sensibile pentru societate, ci și în muzică.

A combinat perfect elementele tribale cu muzica europeană, fiind cel care a propulsat genul zulu pe piața muzicii internaționale. Cea mai cunoscută piesa a sa s-a numit „Asimbonanga”, care a fost lansată în anul 1987. Melodia a fost dedicată lui Nelson Mandela, care atunci se afla în închisoare pentru că a deranjat regimul politic al Africii de Sud.

Legătura specială cu Mandela. I-a cântat la înmormântare în anul 2013

Peste ani, Mandela avea să devină primul președinte de culoare al Africii de Sud, însă chiar și după ce a ajuns la putere a fost în continuare contestat de mare parte din societate și de lupii din politica africană care apăreau discriminarea rasială. Clegg a fost invitat să cânte inclusiv la ceremonia de înmormântare a lui Mandela în anul 2013.

Clegg a debutat în muzică cu trupa Juluka, bandă pe care a format-o cu africanul Sipho Mchunu. Muzica lui a fost interzisă la radio, iar concertele sale live au fost persecutate de cei care se opuneau discursurilor anti-apartheid.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×