Este doliu în lumea culturală din România. Academicianul Teodor Dima a murit la vârsta de 79 de ani, iar rudele, prietenii și colegii de breaslă au primit cu multă durere în suflet vestea tristă. Decesul a survenit chiar în primele ore din 2019, potrivit presei locale, însă, deocamdată, nu se știe nimic despre cauza morții. Regretatul academician va fi condus pe ultimul drum de toți cei care l-au iubit și i-au apreciat munca vineri, 4 ianuarie, în Iași.
De-a lungul carierei sale, academicianul Teodor Dima a primit recunoașterea multor universități prin titluri de “Doctor honoris causa” pentru activitatea științifică și didactică, printre care se numără: Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Nord din Baia Mare, Universitatea “Andrei Șaguna” Constanța, Universitatea din Pitești, Universitatea Dunărea de Jos din Galați.
La nici două luni de la ziua sa de naștere, când a împlinit 79 de ani, Teodor Dima a murit. Jurnaliștii de la “Ziarul de Iași” titrează că decesul a survenit chiar în primele ore din 2019, însă, până la acest moment, nu se știe ce anume a provocat plecarea academicianului de pe această lume. În cursul acestei zile, sicriul cu trupul fără viață al lui Teodor Dima va fi depus în Biserica Bărboi din Iași, iar vineri, 4 ianuarie, începând cu ora 10:00, el va fi condus pe ultimul drum. Academicianul Teodor Dima a devenit cetățean de onoare al Municipiului Brăila în 2007.
El s-a născut pe 5 noiembrie 1939 în Brăila și a studiat filosofia la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ca discipol al profesorului Petre Botezatu și a obținut titlul de doctor la Universitatea din București. Ulterior, Teodor Dima a fost Decan al Facultății de Filosofie două mandate, 1992 – 2000, Cancelar General al Universității “Alexandru Ioan Cuza” din 2000 – 2004. El a fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1996, devenind titular din 2011. Din 1995, până în 2018, regretatul academician a fost director al Institutului de Cercetări Economice şi Sociale “Gh. Zane”, Filiala Iași a Academiei Române.
Teodor Dima a fost membru, fondator și coordonator a numeroase societăți, comisii și foruri științifice naționale și internaționale. Printre acestea se numără Comitetului Român de Istoria şi Filosofia Științei și Tehnologiei al Academiei Române, Societatea Germano-Română de Filosofie, Societatea de Filosofie de Limba Franceză din România, afiliată la Association des Societés de Philosophie de Langue Française.