A început Postul Crăciunului. Când este dezlegare la pește și ce este bine să faci până la Crăciun

Catalin Nae    Dan Suta   
în Stiri mondene
15/11/2019, 10:31
A început Postul Crăciunului. Când este dezlegare la pește și ce este bine să faci până la Crăciun
Postul Crăciunului începe azi. Dezlegările la pește, în zilele de sărbătoare din post. Sursa foto: cugirinfo.ro

A început Postul Crăciunului la ortodocși. În următoarea perioadă, creștinii care respectă acest post nu au voie să consume alimente de proveniență animală, însă există anumite excepții. Vor fi zile cu dezlegare la pește și vin, iar noi îți spunem care sunt datele la care poți consuma pește. Totodată, în acest post este bine să mergi mai des la biserică și să fii mai bun, mai darnic cu oamenii din jurul tău.

Postul Crăciunului și dezlegările la pește

Dezlegările la pește au loc în special în zilele de sărbătoare, iar în acest post important, al doilea ca durată din an, după Postul Paștelui, vor fi câteva zile în care creștinii vor putea mânca pește și vor putea bea vin. 21 noiembrie este prima zi în care Biserica Ortodoxă dă dezlegare la paște. Este ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică. 30 noiembrie este următoarea dată la care se dă dezlegare căci este ziua Sfântului Andrei.

Alte sărbători importante în care se poate consuma pește: 6 decembrie – Sfântul Nicolae, 13 decembrie – Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei și 18 decembrie – Sfântul Daniil Sihastrul. Pe lângă dezlegarea la pește avem și dezlegarea la untdelemn și vin în zilele de marți joi, dar și sâmbăta și duminica până pe 20 decembrie inclusiv. În legătură cu uleiul, e bine de precizat că deși nu este o rânduială trecută în Biblie, despre ulei se vorbește în Sinaxar.

Luni, miercuri și vineri – principalele zile de post

Sinaxarul este un calendar amănunțit care apare la sfârșitul cărților de rugăciuni ori cele de cult, mai complexe. Uleiul apare în Ceaslov, iar aceste dezlegări nu apar tot timpul în calendarele creștin-ortodoxe din motive tehnice, acestea fiind redactate în conformitate cu cele mai importante sărbători.

Cele mai importante zile de post sunt cele de luni, miercuri și vineri. Marii teologi spun că în zilele de miercuri și vineri ar fi bine să ținem post negru, iar dacă nu putem să țintem tot postul, să o facem doar în aceste trei zile din săptămână.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×