A început ploaia în Australia! Oamenii sunt în culmea fericirii, chiar dacă incendiile nu pot fi stinse încă VIDEO

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
16/01/2020, 14:14
A început ploaia în Australia! Oamenii sunt în culmea fericirii, chiar dacă incendiile nu pot fi stinse încă VIDEO
Plouă torențial în Australia. Sursa foto: captură Twitter

Bucurie fără margini în Australia, pentru că multe dintre regiunile devastate de incendiile de vegetație au parte acum de ploi torențiale. Iată că rugăciunile oamenilor au fost ascultate și, chiar dacă furtuna puternică nu a putut stinge flăcările în totalitate, i-a ajutat pe pompieri să le țină sub control.

Plouă în Australia! Furtunile au provocat inundații în Melbourne

Potrivit jurnaliștilor de la The Guardian, plouă torenţial în mai multe regiuni australiane afectate de incendiile de vegetaţie, precum New South Wales şi East Gippsland. Mai mult decât atât, furtunile puternice au provocat inundaţii în Melbourne. În ciuda fenomenelor externe, australienii savurează din plin aceste clipe mult-așteptate, chiar dacă focul continuă să ardă în regiunile mai sus amintite.

Potrivit autorităților, cantitățile de precipitații nu sunt atât de însemnate încât să stingă incendiile deja existente. „Din păcate, ploaia a avut un impact minim asupra incendiile din estul şi nord-estul statului”, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului de pompieri din Victoria Meteorologii speră, însă, că acestea vor continua și în următoarele zile.

În martie sunt semnalate ploi abundente în Australia

Din păcate, australienii vor fi nevoiți să aștepte până în luna martie, când sunt prognozate precipitații suficient de abundente încât să stingă incendiile și să amelioreze vremea secetoasă care le-a alimentat. Furtunile din ultimele zile au îmbunătățit, însă, calitatea aerului, anunță Biroul de meteorologie, citat de Reuters.

Între timp, autoritățile fac eforturi pentru a limita proporțiile dezastrului provocat de flăcările uriașe care au cuprins cea mai mare parte a statului. În acest sens, a fost salvat ultimul sit natural din lume în care trăiesc pini Wollemi, arbore preistoric descoperit în 1994, ca urmare a unei misiuni secrete desfășurate recent, au anunțat oficialii australieni.

Specia acestor pini preţioşi, veche de peste 200 de milioane de ani, era considerată dispărută de pe Terra. Asta până când  situl a fost descoperit în 1994 în New South Wales, în parcul natural Wollemi, de unde vine și denumirea lor.

În ceea ce privește localizarea pinilor respectivi, cunoscuți și sub denumirea de „copaci-dinozauri”, acest detaliu rămâne secret, pentru a-i proteja de orice formă de contaminare ce ar putea fi adusă de vizitatori. Observând că flăcările se apropie de zona protejată, pompierii australieni au demarat o operațiune secretă, cu ajutorul mai multor  avioane de tip bombardier, din care au aruncat o substanţă ce întârzie arderea, dispusă pe sol într-un inel protector în jurul pinilor.

Vizitele ilegale rămân totuși o ameninţare pentru supravieţuirea pinilor Wollemi în stare sălbatică, din cauza riscurilor de strivire a lăstarilor şi de introducere a unor maladii ce ar putea să devasteze populaţia rămasă”, au declarat autoritățile australiene.

În ultimele luni, incendiile de vegetaţie au ucis 28 de persoane, au distrus peste 2.000 de locuinţe şi au ars 10 milioane de hectare, o suprafață mai mare decât cea a unor state precum Corea de Sud sau Portugalia. De asemenea, 1 miliard de animale și-au pierdut viața, astfel încât multe dintre speciile existente sunt ameninţate cu dispariţia, potrivit organizaţiilor de mediu.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×