4 lucruri pe care nu trebuie să le faci sub nicio formă de Sfinții Mihail și Gavriil

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
08/11/2019, 10:49
4 lucruri pe care nu trebuie să le faci sub nicio formă de Sfinții Mihail și Gavriil
Sfinții Mihail și Gavriil, pomeniți an de an pe 8 noiembrie. Sursa foto: antena3.ro

Astăzi, 8 noiembrie, sunt pomeniți Sfinții Mihail și Gavriil, iar o serie de lucruri sunt interzise. Românii care țin această sărbătoare respectă o serie de tradiții și obiceiuri din străbuni. Astăzi nu se calcă haine, nu se face curățenie și este bine să nu ne certăm cu cei din jur. Vă prezentăm câteva lucruri pe care merită să le știți despre această sărbătoare.

4 lucruri interzise de Sfinții Mihail și Gavriil

Cei doi Arhangheli sunt extrem de iubiți și puși la loc de cinste în Biserica Ortodoxă. Sfântul Mihail este conducătorul oștilor-cerești îngerești, iar Sfântul Gavriil este cel care a dat marea veste Fecioarei Maria, aceea că îl va naște pe Însuși Mântuitorul lumii, Iisus Hristos. Aceștia sunt pomeniți an de an pe 8 noiembrie, la o săptămână înainte de începerea Postului Crăciunului, care în mod tradițional debutează pe 15 noiembrie.

Există câteva lucruri interzise pentru ziua de Sfinții Mihail și Gavriil. În primul rând, nu este bine să speli hainele cu mâna, să calci ori să faci curățenie. Practic, tot ce ține de treburi gospodărești este interzis astăzi. Bătrânele de la sate spun că femeilor le este permis doar să pregătească masa pentru familie și că nicio altă îndeletnicire nu este permisă, căci cei doi sfinți se vor supăra și vor întuneca cerurile cu lacrimile lor aducând năpasta pe pământ.

În calendarul popular, sărbătoarea se întinde pe trei zile

Al doilea lucru complet interzis, pe lângă a face treabă în casă, este să te cerți cu cei din jur. Teologii spun că oamenii care se ceartă în zile de sărbătoare nu vor avea un viitor tocmai plăcut, nu va fi blândă soarta cu ei. E mai degrabă o zi de reculegere și de împăcare decât una de sfadă. Un alt lucru interesant, înainte de a trece la al treilea lucru interzis, este că în calendarul popular cei doi Sfinți sunt sărbătoriți pe 8, pe 9 și pe 10 noiembrie.

Cu alte cuvinte, pe 8 noiembrie este Capul Arhanghelului, pe 9 mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi se numește coada Arhanghelului. Pentru cei care sărbătoresc doar pe data de 8 noiembrie, trebuie să știe că nu trebuie să uite să fie mai darnici cu animalele pe care le au. Este ziua în care pot fi sfințite animalele. Extrem de important este și faptul că azi se rupe turta deasupra oilor, la stâne, pentru ca acestea să fie fertile tot anul.

Al patrulea lucru interzis în ziua Sfinților Mihail și Gavriil este dormitul la ore târzii din noapte. Se spune că pentru a ne bucura de nădejdea divină este bine să ne punem în pat imediat după ce soarele apune.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×