35 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu! Poetul a murit pe 13 decembrie 1983. VIDEO

Silviu Ghering    Mirela Apostol    Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
13/12/2018, 13:10
35 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu! Poetul a murit pe 13 decembrie 1983. VIDEO GALERIE FOTO
Azi se împlinesc 35 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu

Azi, 13 decembrie 2018, se împlinesc 35 de ani de la moartea poetului român Nichita Stănescu. Acesta avea 50 de ani şi era considerat cel mai mare poet român al secolului XX. A fost căsătorit de trei ori, prima dată la doar 18 ani. Era mare amator de petreceri, pe care le şi organiza de cele mai multe ori.

Dacă în raportul medicilor după decesul poetului s-a scris la cauza morţii un stop cardio-respirator, se pare că motivul real a fost o afecţiune a ficatului, din cauza consumului de acool în exces. Mai exact, la autopsie, s-a constat că ficatul său era aproape inexistent, după cum a povestit poetul Cezar Ivănescu, prietenul său.

35 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu

Prozatorul Ştefan Agopian, un alt prieten al lui Nichita Stănescu, vorbea despre poet şi viciul care a ajuns să-l ucidă: „Mulţi şi-au pus problema dacă Nichita ar fi scris ce a scris dacă n-ar fi băut. Probabil că nu. Ca şi Adrian Leverkühn, celebrul personaj al lui Thomas Mann, Nichita a făcut şi el un pact cu diavolul. Acesta i-a oferit douăzeci şi patru de ani de geniu, exact cât şi lui Leverkühn.”

Nichita Stănescu, marele poet român
Nichita Stănescu, marele poet român

„Şi-a plătit datoria către diavol prin alcoolism şi o moarte prematură. Am spus douăzeci şi patru de ani din cauza că Nichita n-a băut până la douăzeci şi şase de ani, spre râsul colegilor de generaţie, decât carcalete, un amestec de vin, sifon şi sirop. Când a debutat, în 1960, cu volumul Primele iubiri, puţea de talent. I s-a părut prea puţin”, declara Ştefan Agopian.

A scris volumele Cartea de recitire (1972, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru publicistică), Respirări (1982), Antimetafizica (postum, 1985). Volumele Amintiri în prezent, Ordinea cuvintelor (1957-1983) (2 vol., 1985), Fiziologia poeziei (selecție din eseistica publicată, 1990), Argotice’ (transcrise din 1955, apărute în 1992) au fost publicate post-mortem.

Academia Română l-a ales membru titular post-mortem, la 3 iulie 1990.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×