Au trecut 3 ani de la incendiul Colectiv. Însă, cum arată azi clubul în care au murit 64 de oameni? În 2015, într-o vineri, pe data de 30 octombrie, România a pierdut 64 de oameni în urma unui incident groaznic. În incinta unui club situat în Sectorul 4 al Capitalei, într-o fostă hală a fabricii Pionierul, cu ocazia lansării unui nou album al trupei ”Goodbye to Gravity”, au ars de vii multe persoane. În săptămâna de după incendiu, au decedat 33 de suflete. În acel moment, Ministerul de Interne a instituit Planul roșu de intervenție, iar Guvernul a impus trei zile de doliu național. Valul a trecut, iarunor oameni încă tresar când își amintesc de tragedie, în schimb alții rămân impasibili.
În prezent, clădirea în care și-au găsit sfârșitul atâtea persoane funcționează. Potrivit unei postări care a făcut înconjurul internetului, pe ”ușa morții” este scris acum ”Acest spațiu funcționează fără autorizație de incendiu”. Unele spații ale imobilului sunt închiriate pentru a se ține cursuri de dans. Pe de altă parte, intrarea clubului Colectiv este ferecată. Ușa prin care s-au zbătut sute de oameni să iasă din Iad este în acest moment baricadată de lemne, materiale de costrucție.
Cel care a revăzut și împărtășit tuturor imaginea de acum a Iadului din 30 octombrie a lăsat și un mesaj pentru a le aduce la cunoștință oamenilor în ce stadiu se află fostul club Colectiv. ”După 3 ani. ”După 3 ani, pe peretele clădirii Pionierul, unde s-a aflat și fostul club Colectiv, scrie așa: ‘Acest spațiu funcționează fără autorizație de incendiu’. Atât a putut statul român să facă. Nu contează că aici s-a murit pentru că nu au existat condiții de prevenire a incendiilor. Pui o hârtie pe perete și gata. Iar oamenii își văd de treburile lor în continuare, intră, ies din Pionierul, nu le pasă, pentru că știu că autoritățile veghează”, a scris Cristian Matei, unul dintre supraviețuitorii tragediei.
În ce stadiu este procesul ”Colectiv”? Acesta s-a reluat cu un nou judecător din cauza faptului că cel care a deschis procesul s-a pensionat. Magistratul care a preluat cazul chiar zilele trecute, a hotărât să nu-i mai audieze pe patronii clubului, ci a vrut să audă doar ce spun cei 9 inculpați. Aceștia au mărturisit că nu sunt pregătiți să dea declarații, așadar, niciun detaliu nu s-a mai aflat de la ei. Totodată, în judecată au fost trimiși Cristian Popescu-Piedone, fostul primar al sectorului 4, trei dintre angajații primăriei, cât și Antonina Radu și George Petrică Matei, unii dintre pompierii din seara groazei.