18 decembrie 1089, ultima ieșire a lui Ceaușescu din țară, în timp ce se numărau sutele de victime din primele zile. Mai bine de 60 de morți și 200 de răniți au rămas în urmă în oraș, pe 17 decembrie. Răniții au fost interogați, după ce ajungeau la Spitalul Județean.
În centrul Timișoarei era puhoi de soldați și agenți de securitate. Cu toate cele petrecute în urmă, 30 de tineri curajoși s-au adunat iar în apropierea Catedralei Ortodoxe. Steaguri au împânzit zona, alături de lumânări și de versurile imnului. „Trageţi cu tunul în Catedrală, să terminaţi odată cu ea!”, potrivit declarațiilor din procesul Revoluției, conform deciziei Elenei Ceaușescu.
„Evitati expunerea intempestivă şi prelungită la soare. E de preferat să începeţi mai prudent, cu reprize scurte de 10-15 minute – când pe-o parte, când pe alta. Astfel, vă veţi asigura un bronzaj plăcut şi uniform. Nu vă avântaţi prea mult în larg. Oricum, în caz de pericol, nu strigaţi. Este inutil. Şansele ca prin apropiere să se afle vreo persoană dispusă a vă asculta sunt minime. Profitaţi de binefacerile razelor ultraviolete.
Dupa cum se ştie, ele sunt mai active între orele 5,30 şi 7,30. Se recomandă cu precădere persoanelor mai debile. Dacă sunteţi o fire sentimentală şi agreaţi apusurile soarelui, libăriile de pe litoral vă oferă un larg sortiment de vederi cu acest subiect. Şi încă ceva: dacă aceste «sfaturi» v-au pus pe gânduri şi aveţi deja anumite ezitări, gândindu-vă să renunţaţi în favoarea muntelui, înseamnă că nu iubiţi în suficientă măsură marea”, au fost sfaturile semnate de Sorin Preda.
Cu toate că lupta cu glonțele de pe 17 decembrie a fost aprigă, timișorenii s-au avântat în cea din urmă, de pe 18 decembrie. Revolta a continuat! 43 de cadavre au fost adunate de pe treptele Catedralei mitropolitane. Ordinul Elenei Ceaușescu a fost exact. Acestea au fost duse la București și arse într-o gură de canal.
18 decembrie…ziua în care libertatea se plânge în fiecare an, tot în fiecare an mor tinerii pierduți în lupta de conducere. Patrule mixte formate din militari, milițieni și indivizi înarmați erau peste tot prin oraș. S-a cerut doar…LIBERTATE. 11â66 de oameni au murti pentru libertate.