La aproape 30 de ani de cand Windows 1.0 a vazut lumina zilei, Microsoft promite acum sa ne aduca cel mai bun sistem de operare pe care l-a facut vreodata, croit pe nevoile utilizatorului modern care isi doreste productivitate sporita. Cu o interfata revizuita, care readuce in scena Meniul Start dar afiseaza si aplicatii, un desktop virtual, bara laterala de notificari care inlocuieste charm-urile si abilitatea de a-si ajusta interfata in functie de dispozitiv, Windows 10 va fi un pas inainte pentru cei care folosesc sistemul de operare de la Microsoft.
El are acum tooluri inteligente precum asistenta personala Cortana sau Xbox Live, adauga un browser performant numit Microsoft Edge, si vine si cu scanare de amprenta si recunoastere faciala la logare. Microsoft promite, de asemenea, ca vom tine mult timp de-aici inainte Windows 10 pe calculatoare. Este o versiune mare importanta, care va primi automat update-uri.
Inaintea lansarii de pe 29 iulie, care va avea loc in 190 de tari din intreaga lume, sunt 10 lucruri de baza pe care trebuie sa le stii:
Daca ai licenta pentru Windows 7, 8 (daca treci inainte la 8.1) sau 8.1, vei putea face upgrade gratuit la Windows 10 intr-o perioada de un an de la lansarea produsului, deci pana la sfarsitul lui iulie 2016.
Exista insa o conditie: instalarea lui Windows 10 se poate face pe acelasi calculator pe care a fost pus sistemul de operare anterior.
Prin aceasta strategie, cei de la Microsoft vor sa creasca gradul de adoptare a softului. Windows XP inca avea in iunie 12% din piata, in timp ce Windows 7 se lauda cu aproape 61%, potrivit datelor netmarketshare.com.
Oferta de upgrade gratuit nu include utilizatorii de Windows RT, si nici utilizatorii business.
Una dintre problemele care i-au impiedicat pe utilizatori sa treaca de la Windows 7 sau XP la Windows 8 a fost lipsa meniului de Start.
Cei de la Microsoft au ascultat publicul, s-au razgandit, iar acum meniul se va intoarce in toata splendoarea sa. Pe langa functiile clasice, el va contine si live tile-uri.
Dispozitivele mai noi vor reusi sa parcurga toti pasii necesari instalarii lui Windows 10 intr-un timp de numai 20 de minute. In schimb, calculatoarele mai vechi vor avea nevoie de o perioada mai lunga de timp.
Microsoft le recomanda utilizatorilor sistemului sau de operare sa iti rezerve o ora pentru aceasta activitate.
Noul Windows 10 vine si cu un browser imbunatatit, care va face navigarea pe Internet mai rapida si mai placuta. Primele teste arata ca el este cu 112% mai rapid decat Chrome, lucru care l-ar putea ajuta sa ia o parte din cota de piata a browserului de la Google, dar si din cea a Mozilla Firefox.
Experienta web este imbunatatia cu noul Edge. Practic, poti scrie direct pe paginile web, poti incercui imagini si le poti share-ui cu prietenii.
Microsoft Edge ar fi un important pas inainte pentru Microsoft, care nu s-a bucurat de review-uri bune la precedentul browser, Internet Explorer.
Tot pentru marirea productivitatii, Windows 10 aduce si desktopuri virtuale, utile celor care vor sa-si tina aplicatiile grupate dupa anumite preferinte. Noul sistem de operare iti permite sa creezi diferite desktopuri si sa treci usor de la unul la altul.
Poti, spre exemplu, sa ai un desktop pentru munca si unul pentru activitati de timp liber, iar iconitele pe care vezi sunt altele.
Ca sa iti mearga Windows 10, trebuie ca gadgetul tau sa aiba cel putin urmatoarele specificatii:
Procesor: 1 GHz
RAM: 1 GB pentru 32 de biti si 2 GB pentru 64 de biti
Spatiu pe hard disk: SO de 16 GB pentru 32 de biti SO de 20 GB pentru 64 de biti
Placa video: DirectX 9 sau o versiune ulterioara cu driverul WDDM 1.0
Ecran: 1024x600p
Magazinul de aplicatii primeste de asemenea un refresh. La Windows 10 ni se promite o experienta total noua. In loc sa existe mai multe locuri din care sa iti cumperi aplicatii pe dispozitivele tale, acum va fi un magazin central. Exista chiar si filme pe care le poti inchiria.
Daca esti programator si vrei sa construiesti o aplicatie, este suficient sa o faci pentru un dispozitiv. Ea va functiona bine pe orice, de la smartphone-uri si pana la sisteme desktop.
Nu toti reusim sa tinem minte parolele. Microsoft aduce acum un feature pe nume Windows Hello, care recunoaste datele biometrice. Poti porni ecranul folosing scannerul de amprenta, scannerul de iris sau recunoasterea faciala. In felul acesta esti sigur ca doar tu poti accesa dispozitivul.
Asistenta virtuala de la Windows 10 va fi disponibila la lansare doar pentru Statele Unite ale Americii, pentru Marea Britanie, China, Franta, Italia, Germania si Spania.
Sursă: www.yoda.ro