​Rectificarea bugetară a fost aprobată. Mai mulți bani pentru medicamente, pensii și concedii medicale

în Stiri de ultima ora
28/11/2019, 21:26
​Rectificarea bugetară a fost aprobată. Mai mulți bani pentru medicamente, pensii și concedii medicale
Guvernul Orban a aprobat în ședința de joi, 28 noiembrie,  rectificare bugetară pentru 2019
Guvernul Orban a aprobat în ședința de joi, 28 noiembrie,  rectificarea bugetară pentru 2019. Florin Cîțu, noul ministru al Finanțelor a anunțat și deficitul bugetar pentru acest an: 4,4%.

Guvernul avea în calcul un deficit de 4,3%

Chiar dacă ținta de deficit bugetar fusese anunțată ca fiind de 4,3%, ministrul a declarat că au mai fost adăugate diverse sume pentru plăți restante în domeniile educație și sănătate.
„Am mai vorbit despre cifrele din rectificarea bugetară, dar cred că este foarte bine să ştiţi unde se duc aceşti bani, de ce a trebuit să suplimentăm partea de cheltuieli, pentru că altfel companiile din sectorul privat, cetăţenii, persoanele fizice şi pensionarii nu şi-ar fi primit banii pe care îi meritau.
Am suplimentat plăţile pentru decontarea concediilor medicale cu 1,2 miliarde de lei. Nu au mai fost bani in buget in ultimele patru luni de zile pentru plata acestor concedii. Nu au mai fost bani în buget în ultimele patru luni de zile pentru plata acestor concedii medicale.
Ştiţi bine că la TVA am făcut deja două plăţi şi până la finalul anului ne asigurăm că toate companiile vor primi TVA-ul, celor care au avut controale şi raport favorit”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei în care a fost aprobată rectificarea bugetară, conform Mediafax.

În plus, guvernul condus de Ludovic Orban a alocat un plus de 1,8 miliarde de lei pentru proiectele din PNDL

„Facem o suplimentare cu 1,8 miliarde de lei pentru plata facturilor pentru companii care au efectuat proiecte aferente programului PNDL. Asta este partea pentru sectorul privat. Nu este normal ca sectorul privat să fie cel care susţine iresponsabilitatea guvernului precedent. Sunt aici companii care, dacă nu ar fi primit aceşti bani, una dintre ele chiar ar fi intrat în faliment”, a afirmat ministrul Finanțelor.
Bugetul pentru acordarea pensiilor, alocaţiilor de stat şi indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap a fost și el suplimentat cu două miliarde de lei după rectificarea bugetară.
„Am suplimentat cu două miliarde de lei pentru plata până la finalul anului a drepturilor de asistenţă socială. Bani care nu erau incluşi în buget. Vorbim de pensii, alocaţii de stat pentru copii, indemnizaţii pentru persoane cu handicap, pentru persoane aflate în concediu de creştere a copilului, etc.
Vă daţi seama că aceşti bani nu erau incluşi în buget şi aceşti oameni nu şi-ar fi primit banii”, a mai spus Cîţu, în cadrul şedinţei de Guvern.
În urma rectificării bugetare pentru 2019, cei mai mulți bani merg către decontarea concediilor medicale, proiectele PNDL și pentru pensii, alocații de stat și indemnizații pentru persoanele cu handicap.

Întrucât nu au mai fost bani în ultimele patru luni pentru decontarea concediilor medicale, a fost alocată suma de  1.2 miliarde lei. În plus, încă 1,8 miliarde lei au fost alocați pentru plățile legate de programul PNDL, iar alte două miliarde lei au fost direcționate către asistența socială (pensii, alocații).

„Pentru medicamente, iar un sector sensibil. A trebuit să mai adăugăm pe final de an încă 766,6 milioane de lei. A trebuit să suplimentăm bugetul cu 460 milioane de lei pentru achitarea diferenţelor salariale prevăzute de legea 85/2016. Sunt plăţi restante pentru 2018 şi 2019 pentru universităţile de stat. În acelaşi timp, la pensii am suplimentat iniţial cu suma de 585.9 milioane de lei pentru asigurarea plăţilor integrale, dar în şedinţa de astăzi am suplimentat cu încă 40 milioane de lei pentru că s-a făcut o recalculare”, a spus Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×